Earthlings


Ägg är mord!


Värp höns.
År 2000 slaktades 5,7 miljoner värphöns i Sverige.



I kycklingstallar hålls i regel många tusen-inte sällan över tio tusen-fåglar på ett och samma golv.
Naturligt lever kycklingar med sina kullsyskon (ca 10-15 st) och sin mamma i en mycket nära gemenskap.
När kycklingarna känner sig övergivna, frusna eller hungriga ger den ifrån sig höga genljudande pip, är hönan i närheten kommer hon då genast rusande. Den starka bindningen emellan höna och kyckling finns under de allra första veckorna, men blir såsmåningom svagare. När kycklingarna är 8-10 veckor gamla, börjar de bli mer självständiga och hönan kan ta det lugnare. Det är dock inte ovanligt att hon fortfarande skyndar till kycklingens försvar i hotfulla situationer.

I dagens kycklinguppfödning är hönorna bortrationaliserade och kycklingarna kläcks i maskiner.
När de blir rädda, hörs deras övergivenhetspip, men ingen svarar dem eller kommer till deras undsättning.


Slakthöns lever i snitt 35 dagar (vanligen ca 1,5 kg levande vikt, efter ca 2,5 kg foder).  I Sverige föds ca 70 miljoner kycklingar upp per år.

Slakten av kycklingar är vanligen mer mekaniserad än slakt av andra djur. Därför kan så många som 5000-8000 djur slaktas per timme (i flera andra länder ligger den siffran på det dubbla). Utslaget på ett år dödas mer än 2 kycklingar i sekunden, dygnet runt.


När kycklingarna har packats upp ur transportlådorna, hängs de vid fullt medvetande upp i benkrokar så att huvudet hänger nedåt. Krokarna åker sedan längs ett löpande band och kycklingarna ska bedövas genom ett strömmande vattenbad, i vilket deras huvuden hänger ned. I verkligheten håller dock många kyckligar upp huvudet, vilket resulterar i att de får halsen uppskuren helt obedövade.



Källa: Bakom stängda dörrar


Påminnelse.

"Grisar kan leva till de blir 15 år.
De vill röra sig, böka i jorden, ströva omkring, bygga bo och umgås med andra grisar som de gillar, förstås. Grisar är mycket sociala individer.
Falukorv, prinskorv och fläskfilé i affärerna betyder att:
De allra flesta grisar blir inte äldre än 3-7 månader. Mödrar får leva till 4-5 ård ålder för att kunna föda nya grisar. Området som de flesta av dem har att leva på att inte större än deras egen kropp (ca 1 kvadratmeter) och de lever sina korta liv helt och hållet inomhus utan solljus och frisk luft. Första gången de får komma ut i naturen är när de ska in i slakttransporten.

 Kor kan bli 20-25 år gamla.
De vill ströva omkring, beta, idissla, sova, och meddela sig med andra kor. De buffar och slickar sina kokamrater och gillar att ligga högt upp så att de får god utsikt och kan hålla koll på vad som händer runt omkring dem.
Köttfärs och mjölk och ost och grädde i affärerna betyder att:
Kor dödas för att bli såkallat nötkött och köttfärs, eller så sätts de i mjölkproduktion. Mjölkkorna dödas när de anses ha tjänat färdigt och fött kalv på kalv och tappats på mjölken. Då är de 4-6 år gamla. Deras kalvbarn har då tagits ifrån dem en eller ett par dagar efter födseln. Kalvarna hamnar i ensamboxar. De flesta hankalvar får bara leva till 6-20 månaders ålder. Deras mödrar lever kvar och står uppbundna i många månader i sträck under vintersäsongen. De kan då inte röra vid varandra, vilket de mår psykiskt dåligt av.

Hönor kan bli lika gamla som hundar - 10 år.

De vill leva i grupper med andra hönor. En lagom grupp består av 10 hönor. Det kan vara rätt så tufft i en hönsflock så ett viktigt krav för att hönor ska trivas är att det finns utrymme att komma undan från de gruppkamrater de är i fejd med. Hönor vill krafsa i sand, picka och helst sköta om många små kycklingar. Kycklingmamma - det är något fint det!
Ägg och kyckling i affärerna betyder att:
Hönor som kan värpa ägg trycks ihop i små burar. Ofta har de inte mer utrymme per höna än ett A4-papper. De dödas när de är 1-2 år gamla. Då är de psykiskt störda och fysiskt sjuka. Deras bröder, nyfödda kyklingar av hankön, slängs antingen ner i kvarnar där de mals ihjäl levande eller i säckar där de kvävs till döds. De flesta hönor lever i burar i jätteanläggningar med 5 000-10 000 hönsindivider. Du kan tänka dig larmet och den damm-och kissluktande doften. De kycklingar som inte ska värpa ägg utan bara stå på tillväxt och bli "grillad kyckling" är fem, sex veckor gamla när de slaktas. De hängs upp och ner i fötterna för att få en elchock innan halsarna skärs av."

Vadå Vegan?
Av Lisa Gålmark.
Beskriver djurhållning i sverige.


 
Jag rekomenderar er att titta på gratisfilmer på internet, b.la Earthlings (95 min) och Meet your Meat (12 min), där du kan se hur djurhållningen fungerar i andra länder. Båda ska gå att googla fram på Google Video.

RSS 2.0