Go vegan or die/Påskspecial



"Since cows cannot produce milk unless they have calves every year, approximately one half will be males, and males don't produce milk.  Most of the male calves are taken away from their mothers in two or three days and chained in crates so they cannot move and exercise. 

It's no wonder that this calf has such a forlorn look.  He has known only cruelty from the day of his birth, and that's all he will know until the day of his death at four months of age.  Every piece of veal that a person eats says that they support this kind of abuse.


Some people question us about the harm their using dairy products does to animals.  Veal, milk, and cheese are all by-products of the dairy industry.  These products come to people's tables through enormous suffering and death."



Påskafton:
MAT!

Förrätt:
Potatissoppa
Potatis, purjolök, veg. buljong, färska örtkryddor.

  • Dela potatisen, koka tills den är klar. Tillsätt purjolöken och buljongen strax innan. Mixa till lagon "slät" konsistens. Krydda efter smak.

  •  

    Varmrätt:
    Couscouspaj

    Pajskal:
    3 3/4 dl vetemjöl
    100 g mjölkfritt margarin
    1 msk olja
    1 tsk sambal oelek
    1 finhackad röd spansk pepparfrukt
    2 msk vatten
    1 form m löstagbar kant ca 24 cm i diameter, eller vanlig form
    Fyllning:
    2 msk rapsolja
    2 finhackade klyftor vitlök
    2 dl couscous
    4 dl vatten
    50 g urkärnade gröna oliver
    6 stora feferoni i lag
    2 msk olivolja
    2 finhackade gula lökar
    2 msk basilika
    1 tsk salt
    3 stora tomater
    äggstanning utan ägg:
    1 dl sojagrädde
    1 dl vatten
    1/2 tsk salt

    Blanda samman vetemjöl, margarin, olja, spansk peppar och oelek i en matberedare och kör till en smulig deg. Tillsätt vatten lite i taget och kör till en fast deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten av formen samt ca 4 cm upp på kanterna. Ställ i kylen. Hetta upp olja i en kastrull och fräs vitlök och couscous ca 2 min. Tillsätt vatten och låt koka 5 min utan lock. Ställ åt sidan med lock. Sätt ugnen på 225 grader. Skär oliver och peperoni i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs löken ca 2 min, blanda ner couscous, oliver och peperoni och fräs ytterligare ca 2 min. Krydda med basilika och salt. Skiva tomater och lägg hälften av dessa i botten av pajen. Lägg couscousblandningen ovanpå och täck med resten av tomaterna. Gör såsen och häll över pajen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna och sedan kallna i kyl eller servera varm. Kan värmas i ugn på 175 grader i 20 min. Gott med vitkålssallad till!


    Efterrätt:
    Halvtimmespaj

    Pajdeg:
    1 ½ dl vetemjöl
    2 dl havregryn
    1 dl strösocker
    1 tsk bakpulver
    100 gr mjölkfritt margarin
    Fyllning:
    1 ½ dl sylt (t.ex. hallon, blåbär, jordgubbs el. krusbär)
    Alt. djupfrysta bär
    Alt. färska frukt/bär

    Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Hacka matfettet i blandningen till en smulig massa. Smörj och mjöla en form med löstagbar botten, eller pajform, ca 22 cm i diameter. Täck botten med hälften av degen. Plattat till ytan lätt och bred över sylten, bären eller frukten. Strö över resten av degen och grädda pajen i 200 grader i ca 25 minuter.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0